Διατροφή, τρόπος ζωής & Παχυσαρκία

Μέχρι πριν λίγους αιώνες η τροφή εξασφάλιζε κυρίως την επιβίωση του ανθρώπου. Για τους περισσότερους, η καθημερινή διατροφή βασιζόταν σε απλά, κυρίως φυτικής προέλευσης υλικά και, συνήθως, συνόδευε μια σωματικά δραστήρια ζωή.

Με το πέρασμα των αιώνων ο τρόπος ζωής των ανθρώπων άλλαξε και μαζί με αυτόν και η διατροφή τους. Σήμερα, υπάρχει μια αφθονία τροφίμων διαφορετικής ποιότητας και κόστους και οι άνθρωποι τρώνε όχι μόνο για να επιβιώσουν, αλλά και να διασκεδάσουν, να συναναστρα- φούν ή απλά για να απολαύσουν το φαγητό.

Η πολύπλευρη σχέση της διατροφής με το σημερινό τρόπο ζωής, σε συνδυασμό με τη μείωση της σωματικής δραστηριότητας, έχουν οδηγήσει στην εμφάνιση της παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία ως πρόβλημα υγείας

Με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η παχυσαρκία αποτελεί την τρίτη σημαντικότερη αιτία θανάτου στις αναπτυγμένες χώρες του Δυτικού Κόσμου. Η παχυσαρκία θεωρείται μια σύγχρονη επιδημία που προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας και πρέπει να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά από τους υπεύθυνους φορείς.

Υπάρχουν στοιχεία ότι το πρόβλημα της παχυσαρκίας ξεκινάει, ήδη, από την εμβρυική ηλικία και την περίοδο της κύησης, ενώ στην πορεία, κρίσιμα χρόνια είναι οι ηλικίες των 2-3 ετών, των 5-7 ετών και η εφηβεία.

Στις ηλικίες αυτές πρέπει να τεθούν οι βάσεις της σωστής διατροφής, βάσεις που θα ακολουθήσουν το παιδί σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και που μπορούν να οδηγήσουν σε έναν ενήλικα χωρίς προβλήματα υγείας.

Τί είναι η παχυσαρκία;

Ως παχυσαρκία ορίζεται το υπερβολικά αυξημένο σωματικό λίπος – και κατ’ επέκταση το υπερβολικό βάρος.

Η παχυσαρκία είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που στην ουσία εμφανίζεται όταν η ενέργεια (θερμίδες) που προσλαμβάνει κανείς με τη διατροφή του είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που καταναλώνει για τις λειτουργίες του οργανισμού και τη σωματική του δραστηριότητα.

Ένας εύκολος και αξιόπιστος τρόπος να εκτιμήσει κανείς εάν το βάρος του είναι φυσιολογικό ή όχι, είναι να προσδιορίσει τον Δ.Μ.Σ. (Δείκτη Μάζας Σώματος) ή B.M.I. (Body Mass Index), που προκύπτει όταν διαιρέσουμε το σωματικό μας βάρος με το τετράγωνο του ύψους μας:

Ο Δ.Μ.Σ. (B.M.I.) μας βοηθά να προσδιορίσουμε εάν το βάρος μας είναι φυσιολογικό, χαμηλότερο ή μεγαλύτερο από το φυσιολογικό, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:

Αν και η παχυσαρκία μπορεί να εκτιμηθεί με τον προσδιορισμό του σωματικού λίπους, η χρήση ειδικών μηχανημάτων που απαιτείται καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό του στην καθημερινή πράξη.

Έτσι, η διεθνής επιστημονική κοινότητα όρισε τον Δείκτη Μάζας Σώματος για την εκτίμηση του βαθμού του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους (παχυσαρκία) καθώς και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό.

Άσκηση & σωματική υγεία

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που ασκούνται έχουν καλύτερο επίπεδο υγείας και καλύτερη ποιότητα ζωής από εκείνους που έχουν καθιστική ζωή.

Δεν είναι τυχαίο ότι αρμόδιοι φορείς υγείας ανά τον κόσμο τονίζουν ότι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι αναγκαία για τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους και την πρόληψη της παχυσαρκίας και των νοσημάτων που τη συνοδεύουν. Η συχνότητα, η διάρκεια και το είδος της σωματικής δραστηριότητας μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με τη φυσική κατάσταση και τις προτιμήσεις του κάθε ανθρώπου.

Όμως, κάθε είδους δραστηριότητα, από τις δουλειές στο σπίτι και το παιχνίδι με τα παιδιά, μέχρι το περπάτημα, το κολύμπι, το χορό και την πιο οργανωμένη και συστηματική ενασχόληση με κάποιο άθλημα, έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία και τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους.

Ισορροπημένη διατροφή & άσκηση

Συμβουλές για την καθημερινή σας διατροφή
Κάντε το πρωινό γεύμα μια καθημερινή σας συνήθεια
Επιδιώξτε να τρώτε τακτικά γεύματα και αποφεύγετε να μένετε νηστικοί για περισσότερες από 4 ώρες
Φροντίστε να καταναλώνετε όσπρια και ψάρια στη διάρκεια της εβδομάδας
Προτιμήστε τα δημητριακά ολικής άλεσης
Καταναλώνετε ελαιόλαδο ως κύριο έλαιο και πάντοτε με μέτρο
Συνηθίστε να πίνετε αρκετά υγρά και μάλιστα πριν ακόμη διψάσετε
Συμπεριλάβετε αρκετά φρούτα και λαχανικά στοκαθημερινό σας διαιτολόγιο
Οι άνθρωποι που προσέχουν το σωματικό τους βάρος δεν χρειάζεται να στερούνται πλήρως τη «γευ­στική απόλαυση» αφού υπάρχουν πολλά τρόφιμα και ροφήματα με λιγότερα λιπαρά και με γλυκαντικά που δεν αποδίδουν θερμίδες
Η πολυπόθητη ισορροπημένη διατροφή δεν χαρακτη­ρίζεται από στερήσεις και απαγορεύσεις αλλά από την κατανάλωση ποικιλίας τροφών, πάντοτε με μέτρο και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και τη σωμα­τική του δραστηριότητα

Συμβουλές για την καθημερινή άσκηση
Η επιλογή της άσκησης μπορεί να φαντάζει κάτι το εύκολο, πρέπει όμως να γίνεται με ιδιαίτερη σύνεση και προσοχή ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη διάθεση της ημέρας. Σε άτομα εντελώς αγύμναστα θα πρέπει η επιβάρυνση να γίνεται σταδιακά και με επίβλεψη ειδικού
Το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι, αποτε­λούν ιδανικές μορφές αεροβικής άσκησης καθώς βελτιώνουν την καρδιαγγειακή λειτουργία
Η διάρκεια της άσκησης θα πρέπει να είναι τουλάχι­στον 30 λεπτά και να έχει συχνότητα 3 – 5 φορές την εβδομάδα. Στο ξεκίνημα, η συχνότητα καλό θα είναι να μην ξεπερνά τις 2 φορές την εβδομάδα
Σημαντική είναι η ενυδάτωση του οργανισμού κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η δίψα σημαίνει πως ο οργα­νισμός μας έχει ανάγκη από υγρά. Συστείνεται η κατα­νάλωση μικρών ποσοτήτων υγρών ανά 20 λεπτά
Άσκηση ύστερα από γεύμα, απαγορεύεται, για τουλά­χιστον 3 ώρες
Η σωστή αναπνοή βοηθά στο να διατηρείται η ένταση της άσκησης για μεγαλύτερο διάστημα και επιτυγχάνε­ται με την εισπνοή από το στόμα πάρα από τη μύτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *