Exemple

Ένας από τους σημαντικότερους και καθοριστικότερους παράγοντες προάσπισης της ατομικής υγείας αποτελεί, διαχρονικά, η υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών.

Οι δραστικές αλλαγές που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, με τη συρρίκνωση του ελεύθερου χρόνου και τη μετεξέλιξη της οικογενειακής δομής είχαν ως αποτέλεσμα την υιοθέτηση νέων διατροφικών συνηθειών, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την κατανάλωση έτοιμων και τυποποιημένων φαγητών.

Την ίδια στιγμή, η άμεση και έμμεση καλλιέργεια αισθητικών προτύπων που αποκλίνουν από μια υγιή στάση ζωής, σε συνδυασμό με την εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας, αυξάνουν τη συχνότητα νοσημάτων που συνδέονται με Διατροφικές Διαταραχές.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει πλέον ευρεία ευαισθητοποίηση προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της πληροφόρησης και της ενίσχυσης της κατανάλωσης υγιεινών τροφίμων.

Στην Ευρώπη, όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν στρατηγικές και προγραμματισμένες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Με τις πολιτικές αυτές, σε πολλές χώρες έχουν επιτευχθεί ορισμένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, τόσο στα πρότυπα διατροφής όσο και στη βελτίωση της υγείας του γενικού πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα ο περιορισμός ης συχνότητας και της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο.

Ωστόσο, στη χώρα μας, τα διατροφικά δεδομένα ακολουθούν μια πορεία που αποκλίνει από την επιθυμητή κατεύθυνση. Η κατανάλωση λιπιδίων βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και οι χαμηλοί δείκτες θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και ορισμένους καρκίνους που συνδέονται με τη διατροφή είναι πλέον παρελθόν.

Προς τούτο συνέτεινε, από τη μια μεριά, η υιοθέτηση από μεγάλη μερίδα του πληθυσμού λανθασμένων διατροφικών και αισθητικών προτύπων και από την άλλη η έλλειψη άμεσης και επιστημονικής ενημέρωσης του κοινού αναφορικά με την αξία που έχει η υιοθέτηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.

Τα παραπάνω δεδομένα έχουν καταστήσει πλέον επιτακτική την ανάγκη ανάληψης στοχευμένων πρωτοβουλιών και δράσεων, οι οποίες θα αναστρέψουν το γενικότερο κλίμα και θα συμβάλλουν στην υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών από μια διαρκώς αυξανόμενη μερίδα του πληθυσμού.

Μέσα από τη συνεργασία με καταξιωμένες ερευνητικές και επιστημονικές ομάδες, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και Κρατικούς Οργανισμούς καθώς και επιχειρήσεις ιδιαίτερα από το χώρο των φαρμάκων και των τροφίμων, η ίδρυση και λειτουργία του ΙΔΜΕ αποσκοπεί στην εκπλήρωση μιας σειράς στόχων, όπως:

  • Η προώθηση υγιεινών προτύπων διατροφής, στον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό χώρο
  • Η πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της παχυσαρκίας
  • Η ανάπτυξη και διάδοση βέλτιστων πρακτικών για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και της φυσικής άσκησης στα παιδιά και στους νέους
  • Η αύξηση της συμμετοχικότητας του πολίτη σε δράσεις για την υποστήριξη των διατροφικών πολιτικών και των πολιτικών υγείας, στην κοινωνική διαβούλευση και την προώθηση των προσεγγίσεων «από κάτω προς τα πάνω»
  • Η οργάνωση προγραμμάτων πληροφόρησης και βιωματικής εκπαίδευσης για τις ευεργετικές επιπτώσεις της παραδοσιακής ελληνικής δίαιτας, της υγιεινής διατροφής και της σωματικής άσκησης
  • Η ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων που αναπτύσσονται ως απόρροια των διατροφικών συνηθειών των πολιτών
  • Η κοινωνική ενσωμάτωση και η άρση του κοινωνικού αποκλεισμού κοινωνικών ομάδων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προβλήματα, ως απόρροια είτε διατροφικών συνηθειών, είτε προβλημάτων υγείας
  • Η προώθηση της έρευνας στο πεδίο της διατροφής, ώστε να αυξηθούν οι γνώσεις σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες των διατροφικών επιλογών σε σχέση με την υγεία
  • Η ενίσχυση της συνεργασίας και της αλληλεπίδρασης των φορέων σχεδιασμού και υλοποίησης διατροφικών πολιτικών σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και φορέων σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων για την υγεία, όπως και της δημιουργικήςσυνεργασίας του κοινωνικού με το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.
Περισσότερα
Exemple

Από τον Μάϊο του 2010, τo Ι.Δ.Μ.Ε. , αποτελεί έναν από τους 40 Οργανισμούς 15 Ευρωπαϊκών Χωρών που συμμετέχουν ενεργά και υποστηρίζουν τις δράσεις του European Obesity Forum.

Το European Obesity Forum στοχεύει στην ανάπτυξη μιας νέας πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Στόχοι του E.O.F είναι:

  • Η ανταλλαγή εμπειριών και επιστημονικών γνώσεων μεταξύ επαγγελματιών και επιστημόνων πάνω σε θέματα διατροφής και υγείας
  • Η ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών προσεγγίσεων για την πρόληψη και τη διαχείριση του φαινομένου της παχυσαρκίας
  • Η δημιουργία συμπράξεων μεταξύ οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διατροφής και της υγείας με στόχο την ανάπτυξη εργαλείων και πολιτικών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Περισσότερα
Exemple

Χριστίνα Σουέρεφ, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Το φετινό σύνθημα της παγκόσμιας ημέρας τροφίμων/διατροφής είναι “United against Hunger”, ήτοι “Ενωμένοι κατά της Πείνας”.

Ο παγκόσμιος οργανισμός τροφίμων και γεωργίας των ενωμένων εθνών (FAO) στην 30κοστή επέτειο της παγκόσμιας αυτής γιορτής παλεύει να ενώσει ανθρώπους, έθνη, ηπείρους μέσω οργανώσεων και κυβερνήσεων να νικήσουν την χρόνια πείνα, τη φτώχεια και τον υποσιτισμό.

Με τον διαπεραστικό ήχο μιας σφυρίχτρας και την οργή του διάσημου ηθοποιού Jeremy Irons, πρεσβευτή αυτής της καμπάνιας, μας επαγρυπνά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με την τραγική καταμέτρηση των 1.000.000.000 ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες χρόνιας πείνας στον κόσμο!

Με ένα παιδί να πεθαίνει κάθε έξι δευτερόλεπτα λόγω υποσιτισμού και I δις. ανθρώπων να πεινούν καθημερινά (έκτων οποίων >19 εκατ. αναφέρονται στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου) στην μοντέρνα εποχή του 21ου αιώνα, πώς σας φαίνεται;

Ευτυχώς από το 2009 μέχρι σήμερα πολλοί άνθρωποι και κυβερνήσεις “θύμωσαν” και τα πρωτοφανή αυτά νούμερα έπεσαν στα 925 εκατ., τα οποία όμως εξακολουθούν να είναι απαράδεκτα υψηλά. Αν πιστέψουμε ο καθένας στις δυνάμεις του όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση, αρκεί να το θέλουμε.

www.lbillionhungry.org

Περισσότερα
Exemple

Δίαιτα ή διατροφή

Ρόμπου Ανθούλα, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Αστάθεια ή σταθερότητα στην υγεία μας & στο βάρος μας 

Αστάθεια ή σταθερότητα στην υγεία μας & στο βάρος μας

Δίαιτα ή διατροφή; Απώλεια βάρους ή περιττού λίπους; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που οι πιο πολλοί άνθρωποι στην αγχώδη προσπάθεια τους να απαλλαγούν από τα παραπάνω κιλά που έχουν, δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν.

Ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια λίπους από την φύση του έχει κάποια περιοριστικά χαρακτηριστικά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να είναι εξαιρετικά αυστηρό και να μην λαμβάνει υπόψη του τις βασικές και ουσιαστικές απαιτήσεις του οργανισμού σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά. Αν κάποιος αδιαφορήσει για αυτά τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία και να οδηγήσει όχι μόνο σε απώλεια λίπους αλλά και σε απώλεια νερού, μυϊκής μάζας ή ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις να μειωθεί η οστική πυκνότητα.

Το πόσο μεγάλο είναι το λάθος εφαρμογής ενός εξαντλητικά αυστηρού προγράμματος διατροφής που δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες του οργανισμού θα το καταλάβει κανείς εύκολα από τις άμεσες συνέπειες στην υγεία αλλά και από την επανεμφάνιση των χαμένων κιλών.

Μια αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα δεν καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε κρίσιμα βασικά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα σύντομα να προκύπτουν ελλείψεις που παρουσιάζονται κυρίως στο κάλιο και το μαγνήσιο, πιο συχνά στο σίδηρο και τον ψευδάργυρο έτσι ώστε σύντομα να παρατηρούνται συμπτώματα ανεπάρκειας.

Για παράδειγμα η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο διαδεδομένες διατροφικές ελλείψεις, ειδικά στις γυναίκες. Το αίσθημα της κόπωσης, η αδυναμία συγκέντρωσης αλλά και η γενικότερη κατάπτωση της λειτουργίας του οργανισμού είναι από τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούνται.

Ένα άλλο κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό και ειδικότερα για τις γυναίκες είναι το ασβέστιο. Είναι το βασικό συστατικό για την ανάπτυξη και την πύκνωση των οστών. Μια κακή και ελλιπής διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή πυκνότητα των οστών και κατάγματα στους ενήλικες ή και σε αναστολή της ανάπτυξης στα παιδιά και έφηβους.

Μειώνοντας ανορθόδοξα την πρόσληψη της τροφής, εκτός από τις θερμίδες και τα λιπαρά, υπάρχει και μια παράλληλη μείωση της πρόσληψης και άλλων κρίσιμων συστα­τικών όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες A, Ε και C, το β-καροτένιο και το σελήνιο, που προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων από την οξεί­δωση. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό κολλαγόνου και συντελεί στην απορρόφηση του σιδήρου. Αν όλα τα παραπάνω συστατικά μειωθούν σημαντικά στον οργανισμό μας λόγω μειωμένης πρόσληψης τότε υπονομεύεται σημαντικά η ίδια η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Αστάθεια ή σταθερότητα στην υγεία μας & στο βάρος μας

Δίαιτα ή διατροφή; Απώλεια βάρους ή περιττού λίπους; Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα που οι πιο πολλοί άνθρωποι στην αγχώδη προσπάθεια τους να απαλλαγούν από τα παραπάνω κιλά που έχουν, δεν μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν.

Ένα πρόγραμμα διατροφής με στόχο την απώλεια λίπους από την φύση του έχει κάποια περιοριστικά χαρακτηριστικά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να είναι εξαιρετικά αυστηρό και να μην λαμβάνει υπόψη του τις βασικές και ουσιαστικές απαιτήσεις του οργανισμού σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά. Αν κάποιος αδιαφορήσει για αυτά τότε το αποτέλεσμα μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία και να οδηγήσει όχι μόνο σε απώλεια λίπους αλλά και σε απώλεια νερού, μυϊκής μάζας ή ακόμα και σε ακραίες περιπτώσεις να μειωθεί η οστική πυκνότητα.

Το πόσο μεγάλο είναι το λάθος εφαρμογής ενός εξαντλητικά αυστηρού προγράμματος διατροφής που δεν καλύπτει τις βασικές ανάγκες του οργανισμού θα το καταλάβει κανείς εύκολα από τις άμεσες συνέπειες στην υγεία αλλά και από την επανεμφάνιση των χαμένων κιλών.

Μια αυστηρή υποθερμιδική δίαιτα δεν καλύπτει τις ανάγκες του σώματος σε κρίσιμα βασικά μικροθρεπτικά και μακροθρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα σύντομα να προκύπτουν ελλείψεις που παρουσιάζονται κυρίως στο κάλιο και το μαγνήσιο, πιο συχνά στο σίδηρο και τον ψευδάργυρο έτσι ώστε σύντομα να παρατηρούνται συμπτώματα ανεπάρκειας.

Για παράδειγμα η έλλειψη σιδήρου είναι μια από τις πιο διαδεδομένες διατροφικές ελλείψεις, ειδικά στις γυναίκες. Το αίσθημα της κόπωσης, η αδυναμία συγκέντρωσης αλλά και η γενικότερη κατάπτωση της λειτουργίας του οργανισμού είναι από τα πρώτα συμπτώματα που παρατηρούνται.

Ένα άλλο κρίσιμο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό και ειδικότερα για τις γυναίκες είναι το ασβέστιο. Είναι το βασικό συστατικό για την ανάπτυξη και την πύκνωση των οστών. Μια κακή και ελλιπής διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή πυκνότητα των οστών και κατάγματα στους ενήλικες ή και σε αναστολή της ανάπτυξης στα παιδιά και έφηβους.

Μειώνοντας ανορθόδοξα την πρόσληψη της τροφής, εκτός από τις θερμίδες και τα λιπαρά, υπάρχει και μια παράλληλη μείωση της πρόσληψης και άλλων κρίσιμων συστα­τικών όπως οι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι βιταμίνες A, Ε και C, το β-καροτένιο και το σελήνιο, που προστατεύουν τις μεμβράνες των κυττάρων από την οξεί­δωση. Η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό κολλαγόνου και συντελεί στην απορρόφηση του σιδήρου. Αν όλα τα παραπάνω συστατικά μειωθούν σημαντικά στον οργανισμό μας λόγω μειωμένης πρόσληψης τότε υπονομεύεται σημαντικά η ίδια η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι με την εφαρμογή λάθος προγραμμάτων διατροφής, ένα άτομο εύκολα μπορεί να υπονομεύσει την υγεία του και να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε αυτή.

Με την βοήθεια του διατροφολόγου ο καθένας μπορεί να μάθει πολύ εύκολα να καταναλώνει τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας και να καλύπτει τουλάχιστον τις Ημερήσιες Συνιστώμενες Προσλήψεις (RDAs/DRIs).

Μαθαίνοντας λοιπόν να τρεφόμαστε υγιεινά, ενισχύουμε το σώμα μας με άμυνες ενώ παράλληλα επιτυγχάνουμε και απώλεια βάρους.

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες και η αφομοίωση τους μέσα στην καθημερι­νότητα μας, θα μας επιτρέψουν όχι μόνο να χάσουμε το επιπλέον βάρος αλλά και να πετύχουμε μια καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και έναν πιο αποτελεσματικό έλεγχο του βάρους μελλοντικά.

Περισσότερα
elGreek